نحوه نگهداری از روغن حیوانی

پس از خرید و استفاده از روغن حیوانی باید به نحوی روغن حیوانی را نگهداری کرد که بتوان در استفاده های بعدی از آن همان عطر و طعم را دارا باشد. نحوه نگهداری از روغن حیوانی فرایندی بسیار ساده است که در صورت رعایت کردن آن شما میتواندی عطر و طعم روغن حیوانی را حفظ کنید و تا مدت های زیادی از آن به بهترین نحو استفاده کنید. در ادامه در این موارد بیشتر توضیح داده خواهد شد.

انواع روغن حیوانی

روغن حیوانی بسته به نوع شیری که از آن تولید میشود متفاوت است . به طور کلی روغن حیوانی های موجود در بازار ایران یا از شیر بز و گوسفند گرفته میشوند  و یا از شیر گاو. پس ما دو نوع روغن حیوانی گاوی و یا گوسفندی داریم. روغن حیوانی گوسفندی به دلیل حجم کم شیر گوسفند قیمت بالاتری است. همچنین عطر و طعم بیشتری دارد و به همین دلیل نگهداری از آن نیاز به دقت بیشتری است. روغن حیوانی گاوی دارای عطر و طعم کمتری میباشد و همچنین قیمت پایینتری نیز دارد. در مورد اینکه کدام یکی از روغن حیوانی گاوی بهتر است یا گوسفندی مقاله مرتبط با این موضوع را میتوانید مطالعه کنید . اما به طور کلی هر دو روغن حیوانی متناسب با شرایط جسمی مصرف کننده خوب هستند.

عکسی از انواع روغن حیوانی

نحوه نگهداری از روغن حیوانی در منزل

برای نگهداری روغن حیوانی یک فرایند وجود دارد و تفاوتی در نوع روغن حیوانی نمیکند. البته روغن حیوانی گوسفندی به علت داشتن عطر و بوی بیشتر و همچنین قیمت بالاتر نیاز به دقت بیشتری در نگهداری دارد. برای نگهداری روغن حیوانی اولین نکته این است که باید از تغییر ماهیت این روغن به طور مکرر جلوگیری شود زیرا باعث کاهش کیفیت و عطر آن میشود . به عنوان مثال نباید روغن از حالت نیمه جامد به مایع و از برعکس تغییر شکل دهد. در جدول زیر اطلاعات مرتبط با نقطه ذوب روغن حیوانی که به صورت تجربی بدست آمده نشان داده شده است.

نقاط ذوب و جوش روغن حیوانی
به دلیل داشتن این نقطه ذوب میتوان روغن حیوانی را در دمای اتاق نگه داری کرد بالای 30 درجه سانتی گراد نقطه ذوب
به دلیل داشتن جوش بالا بهترین روغن برای مصارف سرخ کردنی میباشد حدود 250 درجه سانتی گراد نقطه جوش

روغن حیوانی اصل(روغن حیوانی بدون ناخالصی) به طور معمول در دمای اتاق و کم تر حالت نیمه جامد را دارد. روغن حیوانی اصل(روغن حیوانی بدون ناخالصی) عموما در دمای بالای 30 درجه سانتی گراد شروع به ذوب شدن میکند. پس اگر همیشه روغن حیوانی را در دمای اتاق(25 درجه سانتی گراد) نگهداری کنیم شرایط مطلوبی است.بسیاری از منازل دارای محلی مثل انبار یا حیات خلوت هستند که هر 4 فصل سال دارای دمای زیر 25 درجه سانتی گراد هستند اما اگر چنین مکانی در منزل ما وجود نداشت راه حل چیست ؟؟

روغن حیوانی اصل(روغن حیوانی بدون ناخالصی) به طور معمول در دمای اتاق و کم تر حالت نیمه جامد را دارد. روغن حیوانی اصل(روغن حیوانی بدون ناخالصی) عموما در دمای بالای 30 درجه سانتی گراد شروع به ذوب شدن میکند. پس اگر همیشه روغن حیوانی را در دمای اتاق(25 درجه سانتی گراد) نگهداری کنیم شرایط مطلوبی است.بسیاری از منازل دارای محلی مثل انبار یا حیات خلوت هستند که هر 4 فصل سال دارای دمای زیر 25 درجه سانتی گراد هستند اما اگر چنین مکانی در منزل ما وجود نداشت راه حل چیست ؟؟

نکته بعدی در مورد نگهداری روغن حیوانی این مورد است که چه در یخچال و چه در بیرون یخچال حتما باید روغن حیوانی در شرایط کاملا بسته نگهداری شود. عطر روغن حیوانی جزو ویژگی های متمایز کننده این روغن میباشد و در صورتی که درب ظرف نگهداری روغن حیوانی باز نگاه داشته شود عطر آن بشدت کم میشود. این شرایط در یخچال که شرایط تبخیر مواد غذایی بیشتر است تشدید میگردد لذا در یخچال هم باید در ظروف در بسته ای که هوا به داخل آن نفوذ نکند نگهداری شود.

ضمنا نباید فراموش کنیم روغن حیوانی مانند سایر روغن های صنعتی نیست که بتوان از آن دو یا چندین بار استفاده کرد. بعد از هر بار مصرف روغن حیوانی باید دور ریخته شود.

عکس از روغن حیوانی سرخ کرده

نحوه نگه داری از روغن حیوانی در سایر مکان ها

مصرف کنندگان روغن حیوانی در روستا ها و عشایر نیز که بعضا خود تولید کننده روغن حیوانی هستند باید شرایط بالا را رعایت کنند. بهترین نحوه نگهداری روغن حیوانی که روش سنتی نیز میباشد نگهداری در پوست هیزه(پوست گوسفند) میباشد که پشم آن چیده نشده.

در مکان های دیگر نیز نگهداری روغن حیوانی دارای همین اساس است. به طور کلی در صورت برای نگهداری روغن حیوانی در صورت رعایت دو قانون زیر میتوانید از آن به مدت زیاد استفاده کنید.

  • نگهداری دائم در دمای بین صفر تا 25 درجه
  • نگهداری در ظروف در بسته برای عدم نفوذ هوا

تاریخ انقضای روغن حیوانی

روغن حیوانی اصل مانند عسل هیچ گونه تاریخ انقضایی ندارد. داستانی از مادر بزرگ اینجانب(نویسنده) به خاطر دارم که یک حلب روغن حیوانی از زیر زمین منزل پیدا کردند که مربوط به 20 سال قبل میشد و بعد از باز کردن عطر و طعم آن با کیفیت باور نکردنی باقی مانده بود. فلذا روغن حیوانی اصل دارای تاریخ انقضا نمیباشد.

اما با تمامی این اوصاف با توجه به اینکه شرایط محیطی متفاوت است بهترین زمان مصرف روغن حیوانی نهایتا تا دو سال پس از تولید است. البته در شرایطی که موارد ذکر شده در بالا رعایت گردد.

نشانه های خراب شدن روغن حیوانی

در صورت عدم رعایت موارد نگهداری روغن حیوانی روغن حیوانی مستعد خراب شدن است. از نشانه های خراب شدن روغن حیوانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تند شدن عطر و یا طعم روغن حیوانی
  2. تغییر رنگ روغن حیوانی(عموما به رنگ قهوه ای)
  3. تغییر در مزه
  4. مایع شدن دائمی روغن حیوانی

ظروف مناسب برای نگهداری روغن حیوانی

مناسب ترین وسیله برای نگهداری روغن حیوانی همان هیزه میباشد . البته نگهداری روغن حیوانی در هیزه در شرایط آپارتمانی امروز اگر هم مقدور باشد کمی سخت است.

بهترین ظروف برای نگهداری روغن حیوانی ظروفی هستند که درب آنها به صورت وکیوم شده بسته میشود و در عین حال استفاده آنها برای آشپزی راحت میباشد.

ظروفی که در دسترس کلیه مردم هستند شامل موارد زیر است:

نام ظرف عکس ظرف مزایا معایب
ظروف پلاستیکی با درب پیچی +راحتی استفاده +درب وکیوم + قیمت پایین + دسترسی و خرید راحت -استفاده از ظروف پلاستیک در طولانی مدت ضرر دارد
ظروف پلاستیکی با درب پلاستیکی +راحتی استفاده +دسترسی و خرید راحت +قیمت پایین -استفاده از ظروف پلاستیک در طولانی مدت ضرر دارد -درب به صورت کامل وکیوم نمیباشد
قوطی های کنسروی با درب پلاستیکی + راحتی استفاده -در صورت نداشتن روکش لاکی با روغن واکنش میدهد -درب به صورت کامل وکیوم نمیباشد - عدم زیبایی
ظروف روحی(کشکول) با درب پیچی & + عدم نفوذ هوا + زیبایی +دستگیره راحت ; ندارد
ظروف شیشه ای با درب وکیوم + درب آسان باز شو +عدم نفوذ هوا - خراب شدن درب بعد از استفاده زیاد - در معرض نور زیاد قرار داشتن مواد داخل ظرف - احتمال آسیب پذیری بالای شیشه

پیشنهاد اصلی ما ظروف روحی میباشد که از قدیم برای نگهداری روغن حیوانی استفاده میشده. این ظروف از جنس فلز روی هستند و با توجه به اینکه مقدار بسیار اندکی از آن با روغن حیوانی ترکیب میشود لذا برای بدن نیز مفید است. درب پیچی این ظروف باعث میشود علاوه بر استفاده راحت در هر مرتبه مانع از نفوذ هوا به داخل آن گردد.

برای خرید این ظرف روحی(کشکول) میتوانید اینجا را کلیک کنید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • سمیرا ارسال در : 2024-01-15 23:22:47 فرستنده : سمیرا ,

    سلام قسمت های جامد قهوه ایی روغن رو که بعد از آب کردن کره بدست میاد دور بریزیم؟؟ پاسخ

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید